Het juiste autofixatiesysteem voorkomt ongelukken onderweg
25 juli 2024Stel je voor. Je zoon van 11 jaar blijft niet zitten in 3-puntsgordel en probeert elk ritje weer aan de handrem te trekken. Of je dochtertje van 5 jaar vindt het erg leuk om de verplichte 3-puntsgordel te openen en uit de zitverhoger te kruipen. Door dit soort taferelen moet jij constant de aandacht op je kind richten in plaats van op de weg.
Een gevaarlijke situatie die makkelijk voorkomen kan worden met een autofixatiesysteem. Maar welke autofixatie heb je nodig en hoe gebruik je deze? In dit blog lees je alle ins and outs over het juist inzetten én gebruiken van het B&S Autofixatiesysteem. Ook handig voor de taxichauffeur die je kind naar school breng en klaagt dat jouw zoon of dochter alsnóg uit een fixatiesysteem weet te klimmen.
Welk autofixatiesysteem heb je nodig?
Een kind mag wettelijk gezien op een zitverhoger meegenomen worden als hij of zij minimaal 15 kg en 100 cm lang is. Dan kan ook het autofixatiesysteem gebruikt worden, mits de zitverhoger is voorzien van autostoelfixatie. In deze zitverhoger moeten kinderen zitten tot ze 135 cm lang zijn. Als ze deze lengte bereikt hebben, dan mogen ze op de achterbank plaatsnemen. Zodra een kind op de achterbank mag plaatsnemen, kun je overgaan op een B&S Autofixatiesysteem.
Is je zoon nu al wat groter en erg sterk en/of is de drang om uit de gordels te komen groot? Dan kan het universele B&S Autofixatiesysteem te zwak zijn. Het universele systeem is namelijk voorzien van kunststof steekgespen, die bij veel sjorren en trekken kapot kunnen gaan. Kies dan voor de ‘extra sterke’ variant. Deze versie is voorzien van veiligheidssluitingen met pensloten. Hier zit een stukje ijzerwerk in dat nagenoeg niet stuk te krijgen is. Kies de juiste vervoersoplossing;
- Zitverhoger met autostoelfixatie als een kind tussen de 100-135 cm lang is;
- Is je kind groter dan 135 cm een B&S Autofixatiesysteem;
- Bij grote, sterke kinderen kan de extra sterke variant met veiligheidssluitingen een optie zijn.
Een juiste montage is belangrijk
Maar al te vaak zien wij foto’s en soms filmpjes voorbij komen waar we naar van worden. Hoewel we een gebruikershandleiding met foto’s, tips en aandachtspunten bij elk product meesturen gaat de montage toch nog wel eens mis. Terwijl het succesvol gebruiken van een autofixatiesysteem valt of staat met een goede montage. En eerlijk, als je dit voor het eerst doet, dan ben je eventjes bezig. Maar als het systeem eenmaal ingesteld is, dan heb je er daarna profijt van! Neem hier dus de tijd voor. Bedenk dat je een kind extra gaat vastzetten dan alleen de verplichte 3-puntsgordel. Bij een noodsituatie heb je het kindje er dus niet met één druk op de knop uit.
Enkele belangrijke aandachtspunten zijn;
- Snijdt het vestje niet in de hals?
- Is de juiste doorvoer voor de schouderbandjes gekozen?
- Zijn de verbindingsbandjes niet te los of veel te strak afgesteld?
- Zijn de verbindingsbandjes door de laddergesp terug gehaald zodat ze niet los rommelen?
- Is het 7e punt (vooral bij taxistoelen) goed bevestigd?
- Moeten de kunststof steekgespen extra op slot gezet worden of is dit misschien niet meer nodig?
- Kan de Isofix-bevestiging gebruikt worden bij de zitverhoger met autostoel fixatie?
- Is de verplichte 3-puntsgordel van de auto/taxibus vastgezet?
- Is de bestuurder bekend met het systeem?
- Is de meegeleverde gordelsnijder binnen handbereik?
Heb je twijfels? Neem contact met ons op!
We geloven dat je het nut inziet van een goede montage en een veilig gebruik van het B&S Autofixatiesysteem. Twijfel je of het systeem goed gemonteerd is? Of ben je er niet zeker van of het systeem juist is afgesteld? Dan mag je altijd contact met ons opnemen, het liefst per email met een aantal foto’s. Zo kunnen wij vaak in één oogopslag zien of het allemaal veilig gemonteerd is en gebruikt kan worden. Want ook wij zien graag dat jullie kinderen zo veilig mogelijk meegenomen kunnen worden in de auto.